ΟΛΥΜΠΟΣ

ΟΛΥΜΠΟΣ

Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας και το δεύτερο σε ύψος σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ένας συμπαγής ορεινός όγκος ύψους 2.918 μέτρων με περίμετρο 150 χιλιομέτρων δεσπόζει επιβλητικά στα όρια Μακεδονίας και Θεσσαλίας, με βραχώδη πετρώματα, βαθιές χαράδρες, το φαράγγι του ποταμού Ενιπέα και τα πλούσια ρέματα που δημιουργούν την εύφορη πεδιάδα του Δίου, λίγο πριν την εκβολή τους στον Θερμαϊκό Κόλπο.

Το ποικίλο φυσικό ανάγλυφο σπάνιας ομορφιάς σε συνδυασμό με το τοπικό μικροκλίμα (μεσογειακό με ηπειρωτική επίδραση) ευνοούν την εμφάνιση πηγών, εποχιακών λιμνών και χειμάρρων, καθώς υπάρχουν συχνές βροχοπτώσεις, καταιγίδες και χαλαζόπτωση , ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ σε βαθιές χαράδρες το χιόνι διατηρείται σε όλη τη διάρκεια του έτους. Με μία από τις πιο ιδιαίτερες και πλούσιες περιοχές βιοποικιλότητας στην Ελλάδα, τόσο σε πανίδα όσο και σε χλωρίδα, ανακηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός από το 1938, αλλά κι ως «Διατηρητέο Οικοσύστημα της Παγκόσμιας Βιόσφαιρας» το 1981 από την UNESCO.
Αναμφίβολα το δημοφιλέστερο βουνό της Ελλάδας, ο Όλυμπος παραμένει μέχρι και σήμερα πόλος έλξης για επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο, τόσο για τη μοναδική φυσική του ομορφιά όσο και για τη μυθική του γοητεία, με Εθνικά κι Ευρωπαϊκά μονοπάτια για πεζοπόρους, οργανωμένα καταφύγια για φυσιολάτρες κι επιμελημένες διαδρομές για έμπειρους και μη ορειβάτες.

Το εντυπωσιακό ανάγλυφο του Ολύμπου με τις ψηλές κορυφές του, γεμάτες σύννεφα, ομίχλη και καταιγίδες, δημιουργούσε μια εικόνα δέους και θαυμασμού, ένα ορατό «πέπλο μυστηρίου» που δε μπορούσε παρά να του αποδοθεί «θεϊκή» ιδιότητα και να τον χαρακτηρίσει ως την επίσημη «κατοικία των θεών». Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, το Δωδεκάθεο έκρυβε τα παλάτια του στα φαράγγια του βουνού, τις «πτυχές» όπως αναφέρει ο Όμηρος, κρατώντας ως σημείο συνάντησης το «Πάνθεον», την ψηλότερη κορυφή του βουνού («Μύτικας»), απ ‘όπου παρατηρούσαν κι έκριναν τις ζωές των θνητών. Η δεύτερη και πιο εντυπωσιακή κορυφή του («Στεφάνι») ονομαζόταν «θρόνος του Δία» και θεωρούνταν η αποκλειστική κατοικία του αρχηγού των θεών και το σημείο απ’ όπου εξαπέλυε τους κεραυνούς της «θεϊκής μήνης» του. Στους πρόποδες του βουνού, η μυθολογία τοποθέτησε τις εννέα Μούσες, θυγατέρες του Δία και προστάτιδες των Καλών Τεχνών.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς